Risiko for restskat, hvis din ene boligskat falder, og den anden stiger

Du kan få en restskat på årsopgørelsen for 2024, hvis din ene boligskat falder, og du har fået skatterabat på den anden boligskat på forskudsopgørelsen for 2024

Lavere skatteprocent betyder lavere boligskat for de fleste boligejere i 2024. Hvis skatten stiger, får boligejerne en skatterabat.

På forskudsopgørelsen for skatteårene 2024 og 2025 sker der ikke en udligning af skatterabat på tværs af de 2 boligskatter: ejendomsværdiskat og grundskyld. Det betyder, at nogle boligejere i første omgang kan få en skatterabat, der er for stor. Det vil dog typisk dreje sig om relativt små beløb

Når disse boligejere senere får deres årsopgørelse for skatteårene 2024 og 2025, beregnes en tværgående skatterabat, hvor stigningen i den ene skat udlignes af faldet i den anden. Hvis rabatten på forskudsopgørelsen var for stor, kan de få en restskat. Der er dog mange faktorer, der spiller ind, når årsopgørelsen beregnes.

Automatisk tillægslån, hvis du er tilmeldt indefrysningslån i 2024

Som boligejer kan du indefryse eventuelle stigninger i din boligskat med et lån, som først skal betales tilbage, når du sælger din bolig. Det kaldes et indefrysningslån.

Hvis du på forskudsopgørelsen er tilmeldt indefrysningslån inden udgangen af 2024, får du automatisk et tillægslån, hvis rabatten på din forskudsopgørelse var for stor.

Tillægslånet er et lån med renter. Det oprettes, når vi beregner din årsopgørelse for 2024. Det sker i marts 2025.

Vær opmærksom på, at tillægslånet oprettes, hvis du er tilmeldt indefrysningslån, uanset om du samlet set får penge tilbage på din årsopgørelse – eller bliver opkrævet en restskat.

Læs mere om indefrysningslån

Ønsker du ikke et tillægslån?

Hvis du ikke ønsker tillægslånet, skal du fravælge indefrysning på din forskudsopgørelse senest den 31. december 2024. Du kan også vælge at betale det helt eller delvist tilbage, når det er oprettet i marts 2025.

Se, hvordan du til- og fravælger indefrysning på din forskudsopgørelse

Hvad sker der, hvis du ikke har indefrysningslån?

Hvis du ikke har indefrysningslån i 2024, vil en manglende betaling indgå i din samlede skat på årsopgørelsen, og du kan risikere en restskat. Der er dog mange forhold, der spiller ind i beregningen af årsopgørelsen, så den manglende boligskat fører ikke nødvendigvis til en restskat.

Hvis du forventer en restskat, fordi din skatterabat var for stor, kan du lave en frivillig indbetaling. Så undgår du restskat for i år - eller gør den mindre. Du sparer også de renter, som automatisk løber på din restskat fra 1. januar.

Sådan laver du en frivillig indbetaling