Nye boligskatteregler fra 2024

Den 1. januar 2024 fik vi nye boligskatteregler. Det betyder skattelettelser for langt de fleste boligejere. Resten har fået en skatterabat, som beskytter deres boligøkonomi. Her kan du få overblik over de nye regler.

Lavere boligskat for de fleste, selvom ejendomsvurderingerne er steget

Med de nye boligskatteregler følger boligskatten værdien af din ejendom, så den stiger og falder i takt med din ejendomsvurdering.

Til gengæld er skatteprocenten sænket så meget, at de fleste boligejere skal betale mindre i boligskat i 2024. Resten har fået en skatterabat, som beskytter deres boligøkonomi. Rabatten sikrer, at boligejerne ikke skal betale mere i boligskat i 2024 med de nye boligskatteregler, end de skulle, hvis de gamle regler var videreført.

Med de gamle regler kunne grundskylden stige lidt fra år til år. Det kunne den også fra 2023 til 2024. Et særligt loft på skatten betyder dog, at grundskylden maksimalt kunne stige med 2,8 % fra 2023 til 2024. Ejendomsværdiskatten er ikke steget.

Hvis din skat er steget, kan du låne til stigningen med et indefrysningslån, som først skal betales tilbage, når du sælger din ejendom.

Fra 2024 trækkes grundskylden fra din indkomst

Med de nye skatteregler er hele din boligskatteopkrævning samlet i staten. Det betyder, at grundskylden fra 2024 opkræves via din løbende skattebetaling. I praksis betyder det, at du får mindre udbetalt hver måned i stedet for to årlige opkrævninger fra kommunen. Det er ikke en ny skat, men en anden måde at betale på.

Se din boligskat i 2024 på forskudsopgørelsen

  • Log på TastSelv på skat.dk
  • Vælg "Forskudsopgørelsen 2024"
  • Rul ned til "Eksisterende ejendomme og grunde", og vælg en ejendom
  • Se din ejendomsværdiskat og grundskyld for 2024.

Foreløbig skat af en foreløbig vurdering

I 2024 skal du betale skat af den offentlige 2022-ejendomsvurdering (eller en 2023-vurdering i enkelte tilfælde). Men de er ikke klar. Derfor bliver din skat i 2024 i første omgang beregnet ud fra en foreløbig vurdering.

Efterregulering, når den endelige vurdering kommer

Når din endelige vurdering kommer, bliver skatten for 2024 genberegnet og efterreguleret. Hvis du har fået en skatterabat, bliver den også reguleret, når du får din endelige vurdering. For de fleste boliger ventes der ikke at være væsentlig forskel på den foreløbige og den endelige vurdering.

Læs mere om efterregulering