Boligkøb: Vær opmærksom på årsskiftet

Den 1. januar 2024 forventes det, at der kommer nye boligskatteregler. Hvis reglerne vedtages, kan det have betydning for din boligøkonomi, om du køber før eller efter årsskiftet.

Vær opmærksom på den 31. december 2023

Til sommer forventes Folketinget at vedtage nye boligskatteregler, med virkning fra den 1. januar 2024. Reglerne ventes at medføre lavere skat på langt de fleste boliger, fordi skattesatserne sættes ned.

Nogle steder er boligpriserne dog steget så meget, at ejerne forventes at få en skattestigning, selv om satserne er lavere end tidligere. Det gælder især ejerlejligheder og de dyreste huse i og omkring de store byer.

Eksisterende ejere, der har overtaget en bolig senest den 31. december 2023, får med de nye regler en skatterabat, hvis boligskatten stiger ved overgangen til de nye skatteregler i 2024. De beholder rabatten (beløbet i kroner og øre), så længe de ejer boligen.

Men nye ejere kan ikke overtage rabatten. Derfor skal du være opmærksom på, at skatten kan være højere end tidligere, hvis du overtager en bolig efter den 31. december 2023. Det er overtagelsesdatoen, der vil være afgørende for rabatten – uanset hvornår købsaftalen er underskrevet.

Sådan beregnes skatterabatten med de nye regler

Skatterabatten bliver, efter de nye regler, beregnet af forskellen mellem disse 2 beløb:

  1. Det, du samlet set skulle have betalt i ejendomsskat i 2024 med de nuværende skatteregler, hvor der er skatteloft på grundskylden og skattestop på ejendomsværdiskatten.
  2. Det, du samlet set skal betale i ejendomsskat i 2024 med de nye skatteregler, hvor skattesatserne sættes ned.

Hvis det andet beløb er det højeste, får du forskellen på beløbene i skatterabat.

Læs mere om de nye boligskatteregler

Se den typiske boligskat med de nye boligskatteregler

På Skatteministeriets hjemmeside kan du prøve en boligskatteberegner. Den viser, hvor meget skatten forventes at stige eller falde i de enkelte kommuner, når de nye boligskatteregler træder i kraft den 1. januar 2024.

I beregneren skal du indsætte det beløb, du forventer, at din nye bolig ville have kostet, hvis du købte den omkring årsskiftet 2021/2022. Du kan evt. se på boligpriserne for lignende boliger, som blev solgt i området i 2021/2022.

Beregneren bygger på foreløbige data, og beregninger foretaget via boligskatteberegneren er udelukkende vejledende. De viste værdier er altså ikke et udtryk for, hvad man som boligejer skal betale i boligskat for en specifik ejendom.

Hvis du regner på en bolig, som overtages efter den 1. januar 2024, skal du se bort fra de oplysninger om skatterabat, som beregneren viser. Oplysninger om kompensation for skatteårene 2013-2020 er heller ikke relevante.

Prøv boligskatteberegneren på Skatteministeriets hjemmeside

Ny boligskatteberegner i september

I september 2023 offentliggøres de vurderinger, som boligejerne vil blive opkrævet boligskat på baggrund af i 2024. Samtidig kommer en skatteberegner, hvor du kan se, hvor meget der skal betales i ejendomsskatter for en bestemt bolig, hvis du overtager den efter 31. december 2023.

Se, hvad der sker hvornår