Skatterabat

I 2024 får vi nye boligskatteregler. Det betyder skattelettelser for 4 ud af 5 boligejere. Resten får en skatterabat, som beskytter deres boligøkonomi. Se, hvordan skatterabatten holder skatten i ro.

Med de nye boligskatteregler vil boligskatten følge værdien af din ejendom, så den stiger og falder i takt med din ejendomsvurdering.

Til gengæld sænkes skatteprocenten så meget, at 4 ud af 5 boligejere skal betale mindre i boligskat i 2024.

Men nogle steder er huspriserne steget så meget, at skatterne stiger trods lavere satser. Hvis din samlede boligskat stiger på grund af de nye skatteregler, vil du få en skatterabat.

Sådan fungerer skatterabatten

Skatterabatten sikrer, at du som boligejer ikke kommer til at betale mere i boligskat i 2024 med de nye boligskatteregler, end du skulle have betalt med de nuværende regler.

Rabatten udgør forskellen mellem det, du skal betale i 2024 med de nye regler, og det, du skulle have betalt i 2024, hvis de nuværende regler var videreført.

I de nuværende regler er der skattestop på ejendomsværdiskatten og skatteloft på grundskylden. Skatteloftet betyder, at grundskylden kan stige lidt hvert år. Det kan den også fra 2023 til 2024. En særlig regel om stigningsbegrænsning gør dog, at grundskylden kun kan stige med 2,8 % fra 2023 til 2024.

Rabatten beregnes ved overgangen til de nye regler i 2024 og fortsætter i kroner og øre, så længe du ejer ejendommen. Hvis boligskatten stiger på et senere tidspunkt, får du ikke mere i rabat. I stedet kan du indefryse stigningen med et lån, som du først skal betale tilbage, når du sælger din ejendom. Hvis boligskatten senere falder, får du ikke mindre i rabat.

Læs mere om indefrysning

Skatterabatten bortfalder, når du sælger

Hvis du sælger, kan en ny ejer ikke overtage rabatten, medmindre salget sker til ægtefælle eller registreret partner (ikke samlever). Du kan heller ikke tage den med, hvis du køber en ny bolig.

Læs, hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal købe ny bolig efter årsskiftet

Se din nye boligskat på forskudsopgørelsen for 2024

Du kan se, hvad de nye regler betyder for din boligskat, når du får din forskudsopgørelse for 2024. Den er klar i midten af november 2023. Inden da kan du prøve vores skattebarometer.

Prøv skattebarometeret og se, om du kan forvente at få lavere skat eller skatterabat.

Grundskylden flytter ind på din forskudsopgørelse

Med de nye skatteregler bliver hele din boligskatteopkrævning samlet i staten. Det betyder, at grundskylden fra 2024 bliver opkrævet via din årsopgørelse – i stedet for 2-3 opkrævninger om året fra din kommune. Det er ikke en ny skat. Bare en anden måde at betale på.