Du kan få ændret din foreløbige vurdering i forbindelse med køb og salg

Du kan ikke klage over din foreløbige vurdering. Men der er mulighed for at få ændret den i særlige situationer.

Salg

Hvis den foreløbige vurdering er for høj, vil udgifterne til boligskat se højere ud, end de faktisk bliver, når den endelige vurdering kommer. Det kan besværliggøre et salg.

Hvis du vil sælge din bolig, kan du derfor få ændret den foreløbige vurdering, så den svarer til udbudsprisen omregnet til 2022-niveau. Det er den pris, som ejendommen ville have haft, hvis den var sat til salg den 1. januar 2022.

Enkelte boliger vurderes i 2023. Hvis det gælder din bolig, skal udbudsprisen tilbageindekseres til 2023-niveau.

Køb

Hvis du har købt ny bolig, kan du ændre den foreløbige vurdering, så den afspejler den faktiske handelspris omregnet til 2022-niveau (eller 2023-niveau i enkelte tilfælde). På den måde kan du få tilpasset den foreløbige boligskat, indtil den endelige vurdering kommer, og skatten bliver genberegnet og efterreguleret.

Ændring i ejendomsværdi kræver forskel på mindst 20 %

Ejendomsværdien i din foreløbige vurdering kan kun ændres, hvis den er 20 % højere eller lavere end den omregnede udbudspris/handelspris i 2022-niveau. Hvis denne betingelse er opfyldt, vil grundværdien samtidig blive ændret. Vurderingsstyrelsen vil fastsætte en ny foreløbig grundværdi.

Grundværdien kan ændres, hvis den er åbenlyst forkert

Hvis din grundværdi virker høj, kan du gøre opmærksom på det. Vurderingsstyrelsen vil herefter vurdere, om den er åbenlyst forkert. I så fald har vi mulighed for at rette den – også selv om ejendomsværdien ikke er 20 % højere eller lavere end udbuds- eller handelsprisen.

Sådan gør du

Boligejere, der ønsker at ændre en foreløbig vurdering ved køb eller salg, skal udfylde en ansøgning og vedhæfte dokumentation. Sælgere kan fx dokumentere udbudsprisen med en salgsopstilling. Købere kan fx dokumentere handelsprisen med en købsaftale. Vurderingsstyrelsen omregner herefter priserne til 2022-niveau (eller 2023-niveau i enkelte tilfælde).

Hvis der er flere ejere, skal alle give samtykke til ændringen.

Ansøg om ændring af den foreløbige vurderingLæs mere om mulighederne for ændring af den foreløbige vurdering

Flere aktuelle artikler

Mest stillede spørgsmål lige nu