Hus: Flest får skattelettelser

Den 1. januar 2024 kommer der nye boligskatteregler. De vil betyde skattelettelser for 4 ud af 5 boligejere. Resten vil få en skatterabat. Se, hvordan det ser ud for huse i din kommune.

Ingen skattestigning trods højere vurdering

I 2024 skal boligejerne betale skat af deres 2022-vurdering. For de fleste vil den nye vurdering være højere end tidligere vurderinger, fordi boligpriserne generelt er steget. Men en ny ejendomsskattelov skal beskytte boligejerne imod uforudsete skattestigninger.

Skattelettelse eller skatterabat

De nye regler betyder lavere skatter for langt de fleste husejere, fordi skattesatserne generelt sættes mere ned, end vurderingerne sættes op. Men nogle steder er huspriserne steget så meget, at skatterne stiger trods lavere satser. Hvis din samlede boligskat stiger med de nye skatteregler, får du med reglerne samtidig en skatterabat, som beskytter din boligøkonomi.

Se, hvordan det vil se ud i netop din kommune

Skatteministeriet har lavet nogle typeeksempler, der indikerer, hvor i landet de nye boligskatteregler forventes at give skattelettelser og skatterabat. Eksemplerne er delt op i billige, typiske og dyre huse – i forhold til gennemsnittet for den kommune, de ligger i.

Billigste og typiske huse

Boligskatterne på de billigste huse forventes at falde i næsten alle kommuner, fordi skattesatserne bliver lavere i 2024. Det samme gælder huse, der har en ejendomsværdi, som er typisk for kommunen. Kun enkelte kommuner omkring København forventes at få højere boligskatter på de billigste og de typiske huse. Her er boligejerne med de nye regler beskyttet af skatterabatter, der sikrer, at de ikke skal betale mere med de nye skatteregler, end de skulle have betalt med de nuværende regler.

Dyreste huse

Boligskatterne på de dyreste huse forventes også at falde i det meste af landet. Men i 16 kommuner forventes boligskatterne på de dyreste huse gennemsnitligt at stige. Det gælder navnlig i og omkring København. Der er dog stor forskel på, hvor meget skatterne vil stige i de enkelte kommuner – og dermed hvor meget boligejerne med de nye regler får i skatterabat.

Se, hvor meget skatterne forventes at falde eller stige i netop din kommune.