Hvad betyder forskellige forhold for vurderingen af huse?

Hvor meget et forhold tæller op eller ned i vurderingen, kommer altid an på den konkrete ejendom.

Data og statistik fortæller, hvor meget et forhold påvirker værdien

Fra data om salg af ejendomme i hele landet ved vi, hvor meget forskellige forhold gennemsnitligt påvirker salgsprisen på en ejendom. Vi ved fx:

 • Tegltag giver som regel en højere pris ved et salg, end tagpap gør.
 • Nyere huse er typisk dyrere end ældre huse.

På den baggrund tager vores beregningsmodel højde for en lang række forhold, der påvirker værdien af en konkret ejendom.

Hvornår er det positivt, og hvornår er det negativt?

Det kan være svært at gennemskue, hvornår et forhold påvirker positivt, og hvornår det påvirker negativt. Er det fx en fordel at bo tæt på motorvejen, fordi man hurtigt kan komme på arbejde, eller er det en ulempe pga. larmen?

Eksempel på forhold, der påvirker vurderingen

Vi ved fra vores statistiske beregninger, at en ejendom kan sælges til en højere pris, hvis den ligger tæt på en station – det trækker dog prisen lidt ned, hvis man bor helt tæt på. Den mest positive effekt på salgsprisen får man, når man bor 400-600 meter fra stationen. Bor man længere væk end 600 meter, aftager den positive effekt, jo længere man kommer væk.

På samme måde kan vi vurdere alle de øvrige forhold, der påvirker, fordi vi har adgang til omfattende data om ejendomme og om, hvordan forskellige forhold påvirker salgspriser.

Læs mere om, hvad vi ser på, når vi vurderer helårshuseLæs mere om, hvad vi ser på, når vi vurderer sommerhuse

Eksempler på, hvad statistikken fortæller om forskellige forhold ved helårshuse

 • Afstand til jernbane
  Nær afstand til en jernbane har en negativ effekt på salgsprisen, men effekten flader ud efter omkring 300 meter. Herefter påvirker det ikke rigtig prisen, at man bor tæt ved en jernbane.
 • Afstand til motorvej og motortrafikvej
  Ligger ejendommen mindre end omkring 700 meter fra en motorvej eller motortrafikvej, har det negativ effekt på salgsprisen. Efter cirka 700 meter har det ikke længere den store betydning.
 • Afstand til trafikvej
  Det påvirker prisen negativt, hvis man bor tættere på en trafikvej end omkring 300-350 meter – jo tættere på, jo lavere salgspris. Bor man længere væk end cirka 300-350 meter, bliver prisen igen lavere, jo længere man kommer væk.