Boligkøb
Se, hvad du skal være opmærksom på, når du har købt en ny bolig.
Ret din forskudsopgørelse
Hvis du har købt en ejerbolig, skal du betale ejendomsværdiskat og grundskyld af den.
De 2 skatter betales via din forskudsopgørelse. Du skal derfor oplyse om din nye bolig på forskudsopgørelsen.
På skat.dk kan du se, hvordan du gør. Du kan også læse om særlige skatteregler ved forældrekøb, bolig i udlandet og køb af bolig i Danmark, mens du bor i udlandet.
Læs mere om boligkøb på skat.dk
Ny bolig i 2024 – hvad bliver skatten?
Den 1. januar 2024 fik vi nye boligskatteregler. Det betyder, at skatten på din nye bolig kan være højere end den, der blev betalt sidste år. Her kan du få en idé om skatten på din nye bolig.
Din boligskat i 2024, hvis du overtog efter årsskiftet
Foreløbig skat af en foreløbig vurdering
I 2024 skal du betale boligskat af en offentlig ejendomsvurdering for 2022 – eller 2023 i enkelte tilfælde. Men de er ikke klar. Derfor betaler du i første omgang en foreløbig skat af en foreløbig vurdering. Det er også den foreløbige vurdering, som beregneren ovenfor bygger på, når den udregner din boligskat i 2024.
Du kan ikke klage over den foreløbige vurdering. Men der er en særlig mulighed for at få den ændret, hvis du fx vil sælge eller har købt en bolig efter den 11. september 2023.
Mulighed for at ændre den foreløbige vurdering
Som køber har du mulighed for at få ændret den foreløbige vurdering, så den afspejler den faktiske handelspris omregnet til 2022-niveau. Det er den pris, som ejendommen ville have haft, hvis den var købt den 1. januar 2022 (eller 2023 i enkelte tilfælde). På den måde kan du få tilpasset den foreløbige boligskat, indtil den endelige vurdering kommer, og skatten bliver genberegnet og efterreguleret.
Hvis du vil sælge din bolig, kan du få ændret den foreløbige vurdering, så den svarer til udbudsprisen omregnet til 2022-niveau.
Ændring i ejendomsværdi kræver forskel på mindst 20 %
Ejendomsværdien i din foreløbige vurdering kan kun ændres, hvis den er 20 % højere eller lavere end den omregnede udbudspris/handelspris i 2022-niveau. Hvis denne betingelse er opfyldt, vil grundværdien samtidig blive ændret.
Grundværdien kan ændres, hvis den er åbenlyst forkert
Hvis din grundværdi virker høj, kan du gøre opmærksom på det. Vurderingsstyrelsen vil herefter vurdere, om den er åbenlyst forkert. I så fald har vi mulighed for at rette den – også selvom ejendomsværdien ikke er 20 % højere eller lavere end udbuds- eller handelsprisen.
Læs mere om de særlige muligheder for at få ændret den foreløbige vurdering