Din skat bliver tilpasset bagud, når du får en ny vurdering

Når du får en ny vurdering, bliver din ejendomsværdiskat og grundskyld beregnet på ny. Men for de fleste får den nye vurdering ingen eller begrænset økonomisk betydning pga. skattestop, skatteloft og indefrysning.

Boligskat på et foreløbigt grundlag

Boligskat for 2021 og 2022 er blevet opkrævet på et foreløbigt grundlag. Det skyldes, at ejendomsvurderingen for 2020 ikke var kommet, da boligskatten blev opkrævet. Derfor bliver boligskatten beregnet på ny for boligejerne, efterhånden som de nye vurderinger bliver sendt ud. Den nye ejendomsvurdering for 2020 er nemlig den, boligskatten for 2021, 2022 og 2023 skal beregnes ud fra.

Tryghed med skattestop, skatteloft og indefrysning

Når den nye vurdering kommer, og vi beregner boligskatten på ny, tager vi højde for, at der er skattestop på ejendomsværdiskatten og loft over, hvor meget grundskylden kan stige. Desuden bliver stigninger i grundskylden som hovedregel indefrosset. For de fleste boligejere får de nye ejendomsvurderinger derfor ingen eller begrænset økonomisk betydning.

Du skal ikke gøre noget – evt. regulering sker automatisk

Hvis der er ændringer til din boligskat på trods af skattestop og skatteloft, bliver skatten reguleret automatisk.

Der er 2 typer boligskat, og de bliver reguleret forskelligt:

  1. Ejendomsværdiskat betaler du til staten, og den bliver opkrævet over årsopgørelsen. Hvis ejendomsværdiskatten skal reguleres bagud, får du automatisk en ny årsopgørelse, når skatten er blevet beregnet på ny.
  2. Grundskyld betaler du til kommunen via en ejendomsskattebillet 2-4 gange om året. Hvis grundskylden skal reguleres bagud, får du automatisk en ny ejendomsskattebillet, når kommunen har beregnet din grundskyld på ny. Hvis du har spørgsmål om din grundskyld, skal du kontakte din kommune.
Læs også: I visse tilfælde kan ejendomsværdiskatten stige, når du får din nye vurdering for 2020

Har du købt eller solgt for nyligt? Vær opmærksom, når grundskylden bliver tilpasset bagud

Det er typisk den aktuelle ejer, der får en eventuel opkrævning eller penge tilbage, når vurderingen for 2020 kommer, og grundskylden bliver tilpasset bagud. Det vil dog være op til jer som parter i ejendomshandelen at aftale, om det er køber eller sælger, der i sidste ende skal betale eller have de penge tilbage, som kommunen opkræver eller udbetaler.

Læs mere: Hvis du er ny ejer efter 1. januar 2021, er det dig, der får tilpasset grundskylden bagud for 2021 og 2022, når vurderingen for 2020 kommer

OBS! Hvis du ejer en nybygget, udstykket eller væsentligt ændret ejendom

Skat på et foreløbigt grundlag

I visse tilfælde har ejendommen eller grunden ikke tidligere har haft et beskatningsgrundlag – altså en vurdering. Derfor fastsætter Vurderingsstyrelsen i første omgang en foreløbig værdi, vi kan beregne skatten ud fra, indtil der kommer en vurdering.

Ejer kan selv vælge beskatningsgrundlag

Hvis en ejendom har fået sådan en foreløbig værdi som beskatningsgrundlag, har du som ejer haft mulighed for at ændre det og selv fastsætte et foreløbigt beskatningsgrundlag. Det betyder, at du faktisk selv har bestemt, hvilket beløb skatten foreløbigt skulle beregnes ud fra.

Større opkrævning, når vurderingen kommer

Hvis du har sat det foreløbige beskatningsgrundlag lavt, så vil det betyde en større opkrævning, når den nye ejendomsvurdering er kommet, og boligskatten er blevet endeligt beregnet.